Gebruik E10 Brandstof

Per 1 Oktober 2019 zijn bij alle tankstations de brandstof labels aangepast Comform de Europese regelgeving. Zo is de bekende Euro95 vervangen door E10 welke maximaal 10% ethanol (voorheen 5%) bevat.

E10 Brandstof is geschikt voor buitenboordmotoren (en Waverunners) gebouwd na 2003.

De E10 benzine bevat 10% ethanol toevoeging en heeft een aantal negatieve bijwerkingen waardoor extra aandacht noodzakelijk is.

  • Veroudering van de benzine. de ethanol toevoging zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat, na een paar maanden is de benzine niet meer bruikbaar.
  • Vervuiling van het brandstofsysteem. ethanol is een oplosmiddel welke bepaalde materiaal samenstellingen (rubber en kunststoffen) van het brandstofsysteem aan kan tasten, waardoor vervuiling van het brandstofsysteem ontstaat. Deze vervuiling kan verstopping van brandstofpomp, carburateyr of injector veroorzaken.
  • Poreus maken van benzineslang. door de sterke oploswerking van ethanol kunnen benzine slangen poreus en zelfs lek raken.
  • Aantrekken van water. Ethanol zal vocht/water aantrekken waardoor de kwaliteit van de benzine minder wordt en kan leiden tot roestvorming.

Om de negatieve bijwerkingen van ethanol te compenseren adviseert Yamaha het gebruik van Yamalube additieven.E10 Actie

Voor gebruik in de zomer zal Yamalube "Fuel System Cleaner" additief uw brandstofsysteem van uw Yamaha in topconditie houden. (beschikbaar in handige "one shots" van 125 ml geschikt voor tank van 25 ltr)


Door gebruik van Yamalube "Fuel Stabilizer & Conditioner" in de winter zal niet alleen het brandstofsysteem van uw Yamaha in topconditie blijven, het zorgt ook voor dat de benzine zijn kwaliteit behoudt. (beschikbaar in handige "one shots" van 125 ml geschikt voor tank van 25 ltr en in handige doseerflesje van 250 ml)

Fuel System Cleaner en Fuel Stabilizer & Conditioner zijn bij onze webshop en winkel verkrijgbaar.

Indien u in het bezit bent van een Yamaha buitenboordmotor  die gebouwd is voor 2003 dan bent u aangewezen op een zeer beperkt aanbod van ethanol vrije benzine (Super Plus) in de vorm van bijvoorbeeld Shell V-Power, BP-Ultimate, Esso Synergy Supreme+ en Total Excellium.